Anonimiteit op internet: jouw ip adres verbergen

slot
Dit artikel beschrijft een aantal interessante methoden om uw IP-adres te verbergen tijdens het websurfen. Hiermee kunt u uw privacy en anonimiteit op internet verbeteren.


Iedereen die gebruik maakt van een computer om verbinding te maken met het internet is te traceren door middel van een uniek nummer. Dit nummer wordt een IP adres genoemd. Dit IP adres is gekoppeld aan de computer die jouw internettoegang verschaft.


Via het IP adres is jouw computer te traceren. In dit artikel staat het publieke IP-adres centraal. Meer informatie over het verschil met het privé IP-adres kun je hier lezen.


Deze pagina toont jouw eigen IP adres. Iedere website die je bezoekt ziet het IP adres van de computer waarmee je verbinding maakt met het internet. De websites hebben een IP adres nodig om jouw inhoud van de websites naar jouw computer te sturen.


Wanneer je jouw eigen IP adres wilt verbergen voor de websites die je bezoekt, kun je de volgende methoden gebruiken:


Proxy servers

Een proxy server is een tussenstation tussen jouw eigen computer en de rest van het internet. Wanneer je gebruik maakt van een proxy server, wordt je eigen IP adres adres afgeschermd voor de websites die jezelf bezoekt. De websites krijgen dan alleen het IP adres van de proxy server door.


De proxy server kent jouw eigen IP adres natuurlijk wel, omdat de proxy server internetverkeer naar jouw eigen computer stuurt.


Er zijn twee soorten proxies:

  • webgebaseerde proxies. Hierbij ga je naar een webpagina waarop je de URL van de website in kunt vullen. Via de webpagina van de proxy site wordt de gewenste webpagina geladen. Zie deze pagina voor een overzicht van webgebaseerde proxy servers.
  • browser geconfigureerde proxies. Via deze manier moet je je eigen webbrowser configureren om gebruik te maken van een proxy server. Je webbrowser handelt de verbinding via de proxy server automatisch af. Voordeel hiervan is dat je niet naar een aparte webpagina hoeft te surfen om daar je URL in te vullen. Een lijst met anonieme proxies kun je vinden op deze website.
    Lees hier hoe je proxyservers kunt configureren in de Firefox browser.

Bij het selecteren van een webproxy is het belangrijk te weten of de webproxy gebruik maakt van een beveiligde internetverbinding. De gebruikte techniek heet SSL. SSL staat voor Secure Socket Layer en zorgt ervoor dat de gegevens tussen jouw en de website versleuteld zijn. Hierdoor zijn SSL verbindingen in principe onleesbaar voor mensen die mee proberen te lezen. Waarom is dit van belang?


Wanneer je gebruik maakt van een webproxy en deze geen SSL verbinding gebruikt, dan zijn de gegevens alsnog zichtbaar op je eigen (bedrijfs/school) netwerk. De netwerkbeheerder van dat netwerk is dan nogsteeds in staat om mee te kijken of de gegevens alsnog te blokkeren. Lees hier meer over de werking van proxies.


Door gebruik te maken van een online anonimiseringsdienst wordt het anoniem en veilig surfen wel heel erg eenvoudig.

Internet cafés

Door gebruik te maken van de internetverbinding in een internetcafé, bibliotheek of andere publieke ruimte met internetvoorziening kun je het IP adres van je computer thuis verbergen. Maar, om echt anoniem te kunnen internetten via bijvoorbeeld een bibliotheek of internetcafé, dien je zeker op de volgende punten te letten om je anonimiteit te kunnen borgen:

  • Zorg ervoor dat je niet identificeert voordat je gebruik maakt van de computer die jou internettoegang zal gaan verschaffen. Als je dit wel doet, is het natuurlijk voor de eigenaar van de computer mogelijk om een relatie te leggen tussen jou en het tijdstip waarop jij gebruik hebt gemaakt van deze computer.
    In veel gevallen zal jouw identiteit ergens zij geregistreerd, bijvoorbeeld voor administratieve verwerking (zoals afschrijven van de kosten van je bibliotheekabonnement);
  • Als je echt heel erg op je privacy bent, is het natuurlijk ook niet handig wanneer je in een drukke ruimte aan het internetten bent waardoor het mogelijk is voor derden om over je schouder mee te kijken;
  • Het vorige punt geldt natuurlijk ook voor videocamera's die op deze computerruimtes zijn geregistreerd;
  • Laat geen privé sporen achter op de computer waarmee je aan het internetten bent. Sla dus zeker geen privé documenten, logincodes voor websites, creditcard gegevens et cetera op. Indien mogelijk, gebruik de privacy modus van Firefox webbrowser.Deze modus zorgt ervoor dat er geen tot weinig persoonlijke informatie op de computer tijdens het websurfen wordt opgeslagen.


Draadloze WIFI internetverbindingen

wifi logo
Sinds enkele jaren is draadloos internet zeer populair geworden. In een willekeurige woonwijk zijn vaak enkele tientallen draadloze netwerken aanwezig. Veel van deze WIFI netwerken zijn onbeveiligd. Dit komt doordat de eigenaren van deze draadloze routers, wifi access points en wifi modems niet de moeite hebben genomen om extra veiligheidsmaatregelen in te stellen op hun apparatuur. Hierdoor is het voor onbevoegden zeer eenvoudig om gebruik te maken van deze netwerkverbinding.


Door gebruik te maken van de WIFI internetverbinding van iemand anders blijft je eigen IP adres verborgen.


Let wel: deze methode is wellicht niet legaal.

Zie bijvoorbeeld het artikel op security.nl:


"Mensen die internetten via de WiFi-verbinding van de buren kunnen met de politie te maken krijgen. In Zeist werd deze week een man betrapt die een onbeveiligde verbinding gebruikte om te surfen. Volgens de politie heeft de 44-jarige Willem van Barneveld zich schuldig gemaakt aan wederrechtelijk afluisteren, aftappen of opnemen van gegevensverwerking. Politie en justitie beraden zich nog op vervolging van de man, zo meldt het AD."


Begin april 2011 deed een rechter echter uitspraak dat er geen sprake was van een crimineel feit wanneer iemand zonder toestemming gebruikt maakte van andermans draadloosnetwerk. Van computervredebreuk was geen sprake.

De website War Drive Map heeft een uitgebreide database met vele draadloze netwerken in Nederland en België.


Virtuele netwerkverbinding via TOR netwerk

tor icon
Door gebruik te maken van een virtuele netwerkverbinding via TOR is het mogelijk om je eigen echte IP adres te verbergen voor de websites die je bezoekt. Via het TOR netwerk kun je anoniem internetten.


Ingediend door vergeefmij op Zat, 2007-06-02 21:41.