Uitleg over gebruik van een proxy server

Proxyservers worden gebruikt als tussenstation voor jouw en de website die jij wilt bezoeken. Door gebruik te maken van een proxy server is het mogelijk om jouw IP-adres af te schermen voor de website die je bezoekt. Aan het gebruik van een proxy zitten wel een aantal haken en ogen. Dit geldt voor zowel webgebaseerde proxyservers als voor de browser gebaseerde proxies.

Dit artikel geeft een aantal overwegingen voor het configureren van een proxyserver voor jouw internetverbinding.

Wat is een proxyserver?

Wat is een proxy server? Zoals gezegd is een proxy server een tussenstation tussen jou en de rest van het internet.


Een proxy server wordt gebruikt voor een tweetal doeleinden.

  1. Vanuit het oogpunt van het netwerkbeheer dient een proxyserver voornamelijk als caching server. Bij iedere website die wordt opgevraagd door de websurfer kijkt de webproxy of er al een lokale versie van de website beschikbaar is in het lokale geheugen van de proxy. Wanneer dit het geval is zal de proxy server jou een gecachede / oudere versie van de website tonen. De proxyserver laadt de gecachede versie vanuit het lokale geheugen, bijvoorbeeld de harde schijf of het RAM geheugen. Hierdoor bespaart jouw ISP op de internetbandbreedte.
  2. Een andere toepassing is het afschermen van jouw IP-adres voor de rest van het internet. In plaats van jouw IP-adres te tonen aan de websites die jij bezoekt, wordt het IP-adres van de proxy server doorgegeven. De data die jij opvraagt wordt via de proxy server aan jou getoond.

Hoe werkt een proxyserver?

Technisch gezien is een proxy een server waarop proxy-software actief is. Dit serverproces is op diverse manieren te configureren. Wanneer je gebruik maakt van een internetproxy moet je in gedachte houden dat al het internetverkeer dat jij genereert door de proxyserver het internet op gaat.
Dit heeft twee implicaties:

  • Het is mogelijk dat jouw dataverkeer op de proxyserver wordt opgeslagen. Wanneer deze data beveiligd is via SSL dan is dit geen probleem. Immers, SSL dataverkeer is tussen jouw en de website die jij bezoekt versleuteld. Wanneer het dataverkeer 'plain text' dataverkeer is, dan is dit dataverkeer te lezen door de proxyserver. De beheerder van de proxyserver kan dan jouw surfgedrag inzien. Is dat erg hoor ik je denken. Jazeker! Hoe vind jij het wanneer iedereen jouw e-mails kan lezen? Of toegang heeft tot jouw Hotmail wachtwoord?
  • Wanneer het dataverkeer niet is versleuteld via SSL dan is het voor de proxybeheerder ook mogelijk om het dataverkeer te manipuleren. Hierdoor kan de proxybeheerder teksten aanpassen en je doorsturen naar andere websites.

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dus dat een proxy server betrouwbaar moet zijn om veilig te kunnen internetten.

Over het algemeen is het aan te raden om gebruik te maken van een betrouwbare betaalde dienst, zoals bijvoorbeeld van jouw internet service provider.


Ingediend door vergeefmij op Zon, 2007-09-02 17:40.